27 Ekim 2018 Cumartesi

İskandinav Mitolojisi - Neil Gaiman

  Herkese merhaba! Havaların soğuduğu bu günlerde kuzeyi ziyaret edelim, diye düşündüm. Karşınızda İskandinav Mitoloji. Neil Gaiman tarafından yazılmış bu kitabı geçen yıldan beklemekteydim. Bu yüzden ciltli baksını aldım, lakin kitabı 17 gün sonra okumaya başladım. Çünkü o arada başka bir kitap okumaktaydım.
  Bildiğiniz üzere son dönemlerde Marvel sağolsun Thor, Loki, Odin gibi mitolojik tanrılar hayatımıza girdi. Benim gibi eski okuyuculardansanız eğer hali hazırda zaten bilgi sahibisinizdir. Ama bu tanrılar ile MCU vesilesiyle tanışanlar var. Eminim ki aranızda Disney-Marvel birlikteliğinden çıkan bu değiştirilmiş tanrılar hakkında gerçekleri bilmek isteyenler var. İşte Neil Gaiman tam bu noktada giriyor. Peki kim bu herif? Bu herif gerek çizgi roman dünyasına, gerek edebiyata yeni bir soluk kazandırmış bir abimiz. Blogda zaten Sandman ve Siyah Orkide gibi eserlerine ait yazılarım bulunmakta. Bir kesim onu Amerikan Tanrıları, Mezarlık Kitabı gibi eserleri vesilesiyle edebiyat dünyasından tanımakta. Ama bugün ne bir romanını ne de bir çizgi romanını ele alacağız. Bugün bize kendisinin uzun süreli araştırmalarının derlenmesi ile hazırladığı İskandinav mitolojisine ait mitler ile karşımıza çıkıyor. Hepimiz Thor'un Mjolnir'inin gerçek hikayesini ya da adına film çekilen Ragnarök gerçeğini merak etmiştir, diye düşünüyorum.  Biraz daha bilgisi olanlar diyarların kurluşunu veya yaşadığımız yer olan Midgard'ın etrafını çevreleyen yılan Jormungundr'u merak etmiştir ki Jormnungundr Loki'nin çocuğu olur. Bunun gibi çok fazla bilgiye ev sahiliği kitabımıza bir alıntı ile giriş yapalım.


  ''Başlangıçtan önce hiçbir şey yoktu: Ne toprak vardı ne gökkubbe, ne yıldızlar vardı ne de gökyüzü. Şekilsiz ve şemalsiz, sisten bir âlem ile durmadan yanan ateşten bir âlemdi var olan.


  Kitabımızın biraz genel yapısına değinelim. Kusura bakmayın incelemem ciltli baskı üzerinden olacak. Kitabımız ilk olarak 7 Şubat 2017 tarihinde çıktı. Ülkemizde ise karton kapaklısı 12 Eylül, ciltlisi de 28 Eylül 2018'de çıktı. Ciltlisini piyasada 30-35 TL aralığında bulabilirsiniz. İtahki sağolsun çok kaliteli bir şekilde basılmış. Genel kitle için büyük bir yazı puntosu seçilmiş. Rahatça okuyabileceğiniz ve gönül rahatlığıyla taşıyabileceğiniz şekilde basılmış.
  Bugün yazıyı farklı bir biçimde yazdım. Çünkü kitabın içeriği hakkında bilgi vermemeliyim. Bu blogu kurarken yola çıktığım ideallerime karşı olur. Ama size şunu söyleyebilirim. Okyanusları içen Thor'u ve hınzır Loki'yi okuma fırsatını kaçırmayın. Şimdiden bazı yerlerden kitabın karton kapaklı baskısı tükenmiş. Yazımı küçük bir alıntı ile sonlandıracağım. Haftaya bir boş yazıda daha görüşmek üzere esen kalın.


  ''Dünyanın sonu Ragnarök'te, yalnızca o zaman Surtr'un yerinden ayrılacağı söylenir. Alevli kılıcıyla Muspell'den yola çıkıp dünyayı ateşe verecek ve tanrılar teker teker onun karşısında canlarını teslim edecek.''

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder