8 Haziran 2018 Cuma

Vertigo Nedir? Yenir mi?

  Öncelikle Vertigo'nun yenmeyen bir şey olduğunu söylemeliyim. Ama şunun teminatını verebilirim ki harika zaman geçirmenize sebep olacak bir şey. Vertigo, DC evreninde geçen ama DC'nin işine burnunu sokmayan bir arkadaşımız. Şöyle örnek vereyim. Agents of S.H.I.E.L.D. Marvel Cinematic Universe'ün işine karışmıyor ama aynı Marvel Cinematic Universe, Agents of S.H.I.E.L.D.'ı etkiliyor. Vertigo-DC ilişkisi de buna benziyor.
  Peki bu Vertigo nasıl bir şey? Hani DC'ye ''DC evreni çok karanlık moruk ya.'' derler. Bunlar karanlık görmemiş. DC aslında Marvel'dan bile renkli olabilir. Ama Vertigo ayrı bir seviyedir. ''Şuna dokundum gücüm oldu, bunu dürttüm şuyum çıktı.'' gibi klişeler Vertigo'da bulunmaz. Vertigo'ya dahil olan çizgi romanları okumadan önce DC'de olan çizgi romanları okumanızı öneririm. Çünkü aynı evreni paylaştıkları için göndermeler ve olaylar geçiyor. Bu yüzden okurken kafanız karışabilir. Ne yazık ki ülkemizde Vertigo çizgi romanlarına pek ilgi gösterilmiyor. Türkiye'de İthaki, Çizgi Düşler, JBC gibi yayınlar Vertigo'nun çizgi romanlarını basıyor. İthaki açısından fiyatlar çok yüksek değil ama YKY'nin fiyatları kadar da düşük değil. Boyları YKY ile aynı. Kağıt kalitesi bazen düşük olabiliyor. JBC ve Çizgi Düşler'i zaten biliyoruz. Mahallenin abileri...
  Boş boş konuştuk, şimdi bu Vertigo nelere sahip ona bakalım. Sandman, Watchmen, The Last Man, Hellblazer, Fables gibi çizgi romanlara sahip. Peki ülkemizde hangi çizgi romanları var?
  Ülkemizde Watchmen. Black Orchid, V for Vandetta, Sandman, Preacher, Wake gibi çizgi romanlar var. Peki sayıları niye bu kadar az? Okuyan kitleye baktığımızda bariz değil mi? Vertigo'ya ait bir şey basmak riskli. Çünkü bundan kazanamayabilirsiniz. Neil Gaiman'ın ismini çok görüyoruz. Bunun sebebi de dönemin popüler yazarlarından biri olması.
  Bunları okumanızı öneriyorum. İleride Türkiye'de basılmış sayılar hakkında yazılar yayınlayacağım. Daha sonra basılmamış olanlar hakkında boş boş konuşacağım. Size şunları önereceğim: Okumadan önce DC evrenine hakim olmalısınız ya da belli başlı karakterler hakkında bilgi sahibi olun. Sakin kafayla okuyun. Unutmayın ki bunlar Marvel, Image ya da DC gibi değiller. Burası ayrı bir seviye. Evet, Vertigo DC'nin alt kolu ama onu DC'den ayrı değerlendirmek en doğrusu. Velhasıl kelam çizgi roman okumayı seven herkesi Vertigo'nun dünyasına davet ediyorum. Boşluğun ilk yazısının sonuna da böylelikle gelmiş bulunuyoruz. Olur da okursanız eğer yorumlarınızı bekliyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder