9 Eylül 2018 Pazar

Batman - Gülen Adam


 Bugün uzun zamandır piyasada göremediğimiz bir çizgi romanla birlikteyiz. Batman: Gülen Adam namı değer The Man Who Laughs. İlk olarak 2005 yılında Türkiye'de ise 2014 yılında JBC tarafından yayınlandı. Tabii Joker ile ilgili olan her çizgi romanda olduğu gibi bunda da bir anda tükendi ve karaborsası oluştu. 60-70₺ gibi fiyatlardan başlayıp 250₺ gibi bir fiyata kadar yükselebiliyordu. Neyse ki JBC Temmuz ayında 2. baskısı ile bizleri mutlu etti ve karaborsayı da bitirdi. Tabii ki koleksiyoncular hala 1. baskı peşinde lakin okuyucular bu durumdan memnun görünüyor. Daha önce İngilizcesini okuduğum bu çizgi romanın hazır yeniden basılmışken hakkında biraz boş konuşayım, diye düşündüm. Peki bu çizgi romanı bu kadar önemli yapan nedir? Aslında bu 2 tane çizgi romandan oluşan bir cilt. Birinci çizgi roman ''Joker'' karakterinin Batman ile ilk tanışmasını ve onun ilk eylemlerini konu almakta. İkinci çizgi roman ise Batman ile Alan Scott yani ilk Green Lantern'ın eski bir dava üzerine çalışmalarını konu almakta. 
  Cildin genel yapısına değinelim biraz. 144 sayfadan oluşup
ortalama çizgi roman boyutlarında(17X24) olmaktadır. Şu anda piyasada 25-28₺ gibi fiyatlara bulabilirsiniz. JBC'nin standart kalitesinde olup güzel bir çeviriye sahip. Ed Brubaker tarafından yazılmış, Doug Mahnke ve Patrick Zircher tarafından çizilmiş, Doug MahnkeAaron Sowd ile Steve Bird tarafından tarafından çinilenmiş ve de David Baron ile Jason Wright tarafından renklendirilmiştir.
  1 çizgi romana başlamadan önce okumanız gereken bir çizgi roman daha var. Joker'in en popüler olduğu çizgi romanlardan biri olan Batman: Öldüren Şaka(Killing Joke). Şu anda piyasada bulunmayan bir çizgi roman. Ama internet üzerinden okuyarak ya da animasyonunu izleyerek de açığı kapayabilirsiniz.
  Her şey James Gordon ve diğer memurların bir takım cesetler üzerine bir binayı araştırmaları ile başlıyor. Lakin cesetler normal değiller. Bir gariplik var. Bir takım zehir tarafından öldürülmüşe benziyorlar. Tabii Batman böyle garip bir olaya hiç ilgisiz kalır mı? Hemen olayın içine atlıyor. Mizah bir yana gerçekten de Gordon'ın yanına atlayarak geliyor. Cesetleri araştırırken televizyona beyaz tenli, yeşil saçlı bir adam çıkıyor. Küçük bir konuşmadan sonra Henry Claridge ile başlayacak olan seri cinayetlerinin haberini veriyor. Bunun üzerine Batman Red Hood'u da kapsayan derin bir araştırmanın içine giriyor. Biz ne olduğunu anlamadan Bruce Wayne'in hayatını da kapsayan bir maceranın içinde kendimizi buluyoruz.
  2. çizgi romanımız 1940 yılına dayanan çözülememiş bir dava ile ilgili. Bu dava Batman'den önce Gotham'ı koruyan kahramanımız ilk Green Lantern Alan Scott ile ilgili. Dava, ortaya belirsiz bir cesedin bulunması ile gün yüzüne tekrardan çıkıyor. Batman ve Gordon cesedi araştırmaya başlıyorlar. Scott, uzun zamandır ortalıkta görülmeyen bir efsane ve cesedin ortaya çıkışı ile olaylara dahil oluyor. Romanımız Scott'ın geçmiş ile yüzleşmesi, Gordon'ın yaşlılığının ve sakatlığının verdiği zorluklar ile sınanması, Batman'in dedektiflik yeteneklerinin sorgulaması gibi bir takım olayları etkileyen durumlar dahilinde işleniyor.
  Tek solukta okuyacağınız bu iki çizgi roman yoğun hayatınzda size harika kaçamaklar olacak. Hazır yeniden basılmışken bu cildi kütüphanenize eklemenizi şiddetle öneriyorum. Tabii başta belirttiğim gibi şimdi de altını çizerek söylemem lazım ki bu cildi okumadan önce Batman: Öldüren Şaka(Killing Joke) okunması ya da izlenmesi gerekmekte. Bir boş yazımızın daha sonuna geldik herkese serin günler diliyorum, esenle kalın.





TEKER TEKER 
ÇAĞRIMA KULAK VERECEKLER
SONRA BU AHLAKSIZ ŞEHİR
DÜŞÜMÜN PEŞİNDEN GELECEK

 

   

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder