1 Temmuz 2018 Pazar

Siyah Orkide(Black Orchid) - Neil Gaiman, Dave McKean İncelemesi


 Başlamadan önce genel hatlarıyla değerlendirelim. 178 sayfa ve ortalama çizgi roman sayfaları ölçülerinden büyük(16,5x26). Neil Gaiman tarafında yazılıp Dave McKean tarafından çizildi. 1988 yılında Vertigo bünyesi altında yayınlandı. Türkiye'de İthaki Yayınları tarafından 2018 yılında yayınlandı. 20-24 tl gibi fiyatlarla piyasada bulabilirsiniz. Seksenli yılların genel çizim hatlarını kesinlikle barındırmıyor. Aşina olduğumuz Dave Gibbons çizimini beklerken başta bir hüsrana uğruyoruz. Renkli çizimler yerine koyu tonlar ve silik tiplemeler ile karşılaşıyoruz. Batman: Avrupa çizgi romanını okuduysanız eğer aklınızda bir şeyler oluşacaktır.
  Biraz genel dünyasından bahsedelim. Yazıldığı yılı düşünürsek eğer bariz bir şekilde seksenler döneminin etkisini yoğun bir şekilde çizimlerden ve konuşmalardan hissedebiliriz. DC evreninde geçen çok farklı bir kurguya sahip bir çizgi roman. Baskıcı bir yozlaşmış sistemin güçlü ve Lex Luthor'un başkan olduğu bir evrende işleniyor. Luthor burada alışılan zekası yerine daha çok derin devlet tarzı işleriyle kendini gösteriyor. Okurken birçok DC ve Vertigo'dan tanıdığımız kişiler ve ikonik yerlerle karşılaşıyoruz.
Okumadan önce Batman ve Swamp Thing'i gözden geçirmenizi öneririm.
  Romanımız ilk sayfalarında bir süper kahramanın zalimce yakılarak öldürülüşü ile başlıyor. Biraz şaşırtıcı değil mi? Süper kahramanımıza değinmeden önce hikayesini anlamamız gerekiyor.
Susan Linden isimli arkadaşımızın eski kocası Carl Thorne(kiralık katil gibi bir şey) hakkında davada ifade vermesiyle hikayemiz başlıyor. Yıllarca hapis yattıktan sonra Carl hapishaneden çıkar ve ilk iş olarak Susan'ı öldürür.  Bu zaman diliminde başka bir yerde ise Dr. Jason Woodrue'nun hocalığını yaptığı Pamela Isley (Poison Ivy), Alec Holland (Swamp Thing) ve Phill Sylvian eğitim görüyorlar. Doğa-bitki üzerine çalışmalar yapan bu arkadaşlar bir süre sonra kendi yollarına gidiyor. Phill insanların doğaya verdiği zararı gidermek için bitki temelli yeni bir insan yaratmaya çalışıyor. Lakin çalışmalarında başarısız oluyor. Daha sonra Susan'ın öldürüldüğünü öğreniyor ve ondan kalan parçalarla çalışmasına devam ediyor ve başarılı oluyor. Siyah Orkide ya da Mayıs Kraliçesi adı ile anılan yeni bir tür oluşuyor ve olaylar gelişiyor.
  Hikaye hakkında az çok bir fikrimiz oldu şimdi bunun okunmaya değer mi olduğunu konuşalım. Vertigo çizgi romanlarına biraz ilginiz varsa kesinlikle okumanızı öneririm. Okumaya başlamadan önce dediğim gibi Batman ve Swamp Thing'in dünyası hakkında biraz fikriniz olmalı yoksa okumayı bitirdikten sonra aklınızda çok fazla soru olduğunu fark edeceksiniz. Bunun için önceden biraz fikir edinin. Çizgi romanın başlarında biraz afallayabilirsiniz. Çizimleri farklı, karakterler farklı... Ama siz okumaya devam edin. Yeni bir dünyanın kapılarını aralayacaksınız. Umarım yardımcı olabilmişimdir. Görüşlerinizi bekliyorum. Bir sonraki yazıda görüşmek üzere esen kalın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder